maanantai 16. tammikuuta 2012

Karppauksesta.


Varmaankin jokaisella ihmisellä on jonkinasteinen mielipide ja näkemys karppaamisesta, vaikka kokemusta kyseisestä ruokavaliosta ei olisikaan. Nyt taas vuoden vaihduttua lehdet ja telkkari pursuaa laihdutus mainoksia, ja mun silmiini on jo tosi monesta lehdestä sattunut haastatteluja karppaajista. Viimeksi tänään luin viikonvaihteen iltiksestä kolmen eri henkilön haastattelut. Kuka on laihtunut minkäkin verran ja miten on saatu jättää erinäisiä lääkkeitä pois esim. kolesteroli- tai diabeteslääkkeitä.

Itse olen karppausta kokeillut viimeisten parin vuoden aikana silloin tällöin, viikon-parin jaksoissa. Ekalla kerralla iski hirvittävä päänsärky muutaman päivän jälkeen. Se varmastikkin oli jonkin asteinen vieroitusoire hiilareista, koska meni ohi kun olin vetässyt parit leivät ja suklaata. Muilla kerroilla ei vastaavaa ole tapahtanut, olen ainoastaan huomannut karppaamisen hyvät vaikutukset: elimistön turvotus katoaa, sen myötä tietysti myös mieli piristyy ja olo on energinen ja hyvinvoiva.

Tämän vuoden lupaukseni oli ottaa kaiken joulumässytyksen ja siitä aiheutuneen ähkyn ja turvotuksen poistamiseksi "muutaman viikon" karppaus-kuuri. Olen perehtynyt aiempaa tarkemmin suomalaisen "karppi-gurun" Antti Heikkilän nettisivuihin sekä kirjoihin. Siinä on semmonen mies, jonka kanssa olen monessa asiassa samaa mieltä. Niinpä olen nyt elänyt kaksi viikkoa ilman mitään viljatuotteita, sokereita ja perunoita. Ei leipää, makaroonia, karkkimässyjä. Ei perunoita, ei sipsejä, ei edes riisiä. Sen sijaan maha on täyttynyt lihalla, kalalla, kanalla, kasviksilla, salaateilla, pähkinöillä. Aurajuusto on jääkaapin vakiovaruste, kuten myös kermat, tuorejuustot, juustot, kananmunat, leikkeleet ynnä muut.

Ja miten tässä sitten on kaksi viikko pärjätty? Ihan hyvin, oikeastaan paremmin kuin kuvittelinkaan! Aamupalaleipä-ongelma on ratkaistu mainioilla karppi-leivillä. Ei niillä mitä kaupassa myydään, vaan itsetehdyillä juustoleipäsillä. Sekoitetaan vaan juustoraastetta, kananmunia, manteli/soijajauhetta ja leivinjauhetta. Uuniin paistumaan ja kun ovat kauniin värisiä ei muutakuin läjä leikkelettä, juustoa ja kurkkua päälle. Ei nyt tietenkään minkään tuoreen kauraleivän veroista, mutta kun täytteitä on tarpeeksi päällä, ihan sama mitä siellä alla on :D Yllättävän vähän on tullut tämän parin viikon aikana "hiilari-himoja". Muutamana päivänä on tehnyt tosi tiukkaa katsoa vierestä kun mies mutustaa sipsejä ja suklaata ja sirkus-aakkosia, mutta hammasta purren siitäkin on selvitty. Tällä hetkellä sokerinhimo on oikeastaan jo kadonnut. Tai ehkä se on jo sitä ajatusta että "kun näin pitkälle olen päässyt niin en nyt kyllä enää anna periksi". Eli sen vuoksi ei tee mieli.

Tänään meillä oli iltaruokana tortilloja. Siihenkin karppaajilta löytyy oma ratkaisu. Siis niitä lättyjä varten, täytteethän ainakin meidän pöydässä oli hiilarittomia. Paistoin siis itselleni pannulla karppilättyjä: munia, voita, mantelijauhetta ja ripaus suolaa. Ei tietenkään vehnätortillojen veroisia, vaan ehkä jopa parempia! Lätyn koostumus oli hyvä, pysy suht hyvin kasassa vaikka tursusikin jauhelihaa, aurajuustoa, sipulia, pepperonia, salaattia, kurkkua ja tuorejuustoa. Karppi-pitsaakin meillä on syöty. Sekin oli hyvää, tosin allekirjoittanut mätti hieman liikaa pepperonimakkaraa päälle, ja kun pohjassa oli tosi suolaista juustoa, oli setti aika.. hmm.. ärtsy! mutta seuraavalla kerralla vahingosta viisastuneena jo parempi =)

Mitä tällä "kuurilla" sitten on saatu aikaan? Minulla, jolla on normaali painoindeksi, eli ei varsinaista painonpudotustarvetta, on painoa tippunut kahden viikon aikana nyt kolme kiloa. Nesteet ja kuona-aineet ovat siis poistuneet. Alussa mainitsemani jouluähky ja turvotus on siis kadonneet. Tästä johtuen tietysti mieli on virkeä ja olotila muutenkin keveä. Maha ei ole enää se turvonnut jalkapallo kuten yleensä esim. pasta-annoksen tai vaalean leivän syömisen jälkeen. FARKUT EI KINNAA!!! olo on siis hyvä! ei, se on täydellinen!

Miten tästä eteenpäin? Suunnitelma on seuraava: karppaus jatkuu tiukkana vielä tämän viikon, tai lauantaihin asti. Viikonlopuksi lähdetään miehen kanssa hääpäivän viettoon, ja illallispöytä on varattuna espanjalaisesta ravintolasta jossa todellakin syön mitä haluan. Lisäksi olen luvannut itselleni myös suklaata sekä syödä sunnuntai-aamuna hotellin aamupalapöydästä kaikkia herkkuja, mitä löytyy. Tuoreista leivistä lähtien. Tähän astiset kokemukset Scandicin aamupaloista on vain ja ainoastaan positiivisia. Suorastaan odotan sitä siis :) Sitten sunnuntaina kuullostelen olotilaani kaiken sen hiilarien mättäämisen jälkeen. Monet sanovat että olo on hirveä ja palaavat välittömästi takaisin karppaamisen pariin. Katsotaan miten mulle käy.. ehkä jatkan tiukkaa karppaamista, ehkä otan ruokavaliooni takaisin aamupala-ruisleivät ja riisin, tai ehkä palaan kokonaan takaisin normaaleihin ruokailutapoihini ja YRITÄN pitää karkkipäivän vain kerran viikossa :D Who knows?! Se selviää siis viikon päästä!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti